(utan titel, vid närmare eftertanke)

”Utan Hitler och kriget skulle de [elektriska musikinstrumenten] kanske ha revolutionerat hela den civiliserade världens fritidssysselsättningar och tagit död på musikautomater och andra rysliga apparater för konserverad musik.”

Arthur Koestler: Pil i det blå.

Annonser
Det här inlägget postades i music, musicology, technology. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till (utan titel, vid närmare eftertanke)

 1. Rasmus skriver:

  Och vem uppfann bandspelaren…?

 2. Maria Ljungdahl skriver:

  Uppfann och uppfann – bandspelaren var en vidareutveckling av trådinspelningstekniken, som dansken Valdemar Poulsen var först med (1898).

  Koestlers lite luddiga poäng – som inte framgår av mitt korta citat – är att om den elektriska Bechsteinflygeln och den elektriska Stradivariusviolinen hade fått utvecklas i fredstid och nått den musikintresserade allmänheten, så hade folks musiköron utbildats till att uppskatta Riktig Musik, och kanske t o m kunna producera Vackra Toner alldeles själva. Och då hade det inte funnits samma efterfrågan på Konserverat Akustiskt Kloakvatten.

  Bandspelaren är relevant i sammanhanget, därför att den var exakt den sorts teknik som Koestler menar gynnades av kriget. Inspelad musik eller inspelade ljud utsända genom högtalare gick nämligen att använda i krigföringen. Redan då.

  källa: 1) Arthur Koestler: Pil i det blå. Övers Nils Holmberg. Tidens förlag 1988. sid 316f. 2) Michael Chanan: Repeated takes.Verso, 1995. p 96-97.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s